a Doksa contest tijdens Hindoestaanse Milan in Zuiderpark | Hindustani

Doksa contest tijdens Hindoestaanse Milan in Zuiderpark

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli zal er tijdens Milan Zuiderpark voor het eerst door de Indian Curry club een Hindoestaanse kookwedstrijd worden georganiseerd. Koks uit Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht worden uitgenodigd om het populairste Surinaams Hindoestaanse gerecht te bereiden, namelijk curry eend of te wel massala doks.

Elke kok zal worden bijgestaan door een prominent persoon uit die stad. Zo zal voor team Den Haag raadslid Rajesh Ramnewash als assistent optreden. De winnaar van het grote stedencontest mag het op zondag 7 juli opnemen tegen koks uit andere landen van Hindoestaanse diaspora zoals Suriname en Guyana.

Ondernemer Hemant Lachman heeft het initiatief genomen voor een jaarlijks doksa contest: “in Suriname, Guyana, Trinidad en andere landen uit de Caribische regio organiseert men al jarenlang een doksa contest’. Culinair ondernemer Roy Pachai van Caviar Exclusives geeft aan dat curry doks een bijzonder gerecht is dat alleen in het Caribische gebied een echt fenomeen is. In India of Pakistan is dit gerecht relatief onbekend. Het is een gerecht dat door onze voorouders die als immigranten 140 jaar geleden in Suriname arriveerden is gecreëerd. Langzaam maken ook steeds meer Nederlanders kennis met deze lekkernij.

Een van de andere organisatoren, Robin Goelela, heeft al kookworkshops verzorgd in zijn vrije tijd voor groepen Nederlanders die willen kennismaken met het gerecht en de bereiding ervan. We koken dan met hout op een traditionele tjoela( betonnen gietsel in de vorm van een hoef) zoals onze voorouders dat tientallen jaren lang hebben gedaan Het hout, de buitenlucht en de levensgrote grote gietijzeren pan zorgen voor een specifieke smaak en sfeer. En die smaak verschilt bovendien ook nog eens per district waar een Hindoestaanse familie afkomstig is. Er is een groot verschil tussen masala(curry) uit de stad Paramaribo of Nickerie.

Hemant Lachman is nog druk bezig met de selectie van koks uit de vier grote steden. Of je nu hobby of professionele kok bent, iedereen mag zich opgeven. We selecteren per stad op de originaliteit van het recept. Een vakkundige vrouwelijke jury zal uiteindelijk beslissen welke kok voor zijn land de titel mag dragen van ‘doksa’ king of queen 2013 Aanmelden kan via info@lachmivastgoed.nl.

Kom langs op zaterdag 6 en zondag 7 julivanaf 16 tot 19 uur kijken in de Diapsoratent van Milan om de kunsten van de koks live te volgen. De presentatie is in handen van de penningmeester van het Schilderswijk theater’de Vaillant’ Rakesh Jagoe.

Posted on Friday, June 28th, 2013 and is filed under Maatschappij. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Doksa contest tijdens Hindoestaanse Milan in Zuiderpark”

  1. soni guri June 29th, 2013, 9:38 am

    Lijkt me geweldig om dit mee te maken.. ik vind het een super leuk idee.

  2. Kala doksa July 7th, 2014, 12:06 am

    Echt een leuk idee voor iemand die voorzitter is van dew mandir, gaat zo goed samen, doksa vlees en mandir activiteiten

Leave a Reply