a ‘Een ode aan de grootste zanger van Bollywood’ | Hindustani

‘Een ode aan de grootste zanger van Bollywood’

Breathing brengt op zondag 9 december in de Amsterdamse Meervaart een ode aan de grootste zanger van de Bollywood films: de legendarische Mohammed Rafi. Uit het immens grote repertoire van bijna 30.000 liedjes wordt een selectie gemaakt van de grootste hits die, door vier in Nederland wonende zangers en zangeressen, in een nostalgische show worden vertolkt. Begeleid door een ensemble bestaande uit de crème de la crème van de Nederlandse Jazz, Klassiek en Indiase muziek, onder leiding van violist Satyakam Mohkamsing zal het publiek zich wanen in Bollywood sferen.

Rafi (1924 – 1980), was zelf nauwelijks te zien in de duizenden Bollywood films waar zijn stem veelvuldig in te horen was. De acteurs playbackten de vaak melancholische liedjes die miljoenen huiskamers en filmzalen tussen de jaren 40 en 80 met de unieke sound van Rafi vulde. Denk aan ‘Bedan Pe Sitare Lapete Hue’, ‘Hum Tumse Juda Ho Ke’ of ‘Jaane Chaman Shola Badan’; nummers waar iedereen, zowel Indiaas als niet-Indiaas, bekend mee is. Want ondanks het feit dat zijn liedjes een duidelijk Indiaas karakter hebben, zijn er Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse en zelfs Afrikaanse invloeden op te merken in het instrumentgebruik en de arrangementen. In de jaren zesten en zeventig werd zijn werk naast vele nominaties ook bekroond met verschillende awards in Bollywood. Men kan bijna zeggen dat Bollywood groot is geworden dankzij de stem en songs van music maestro Mohammed Rafi.

Op zondag 9 december wordt door een nieuwe generatie Indiase vocalisten, afkomstig uit Nederland, India, Afghanistan en Suriname zijn grootste solo stukken en duetten vertolkt. Een uitdaging voor Tamim Taban, Shalini Bholasing, Ilyas Nadjafi en Emma Westhout. In een sfeervolle zetting worden zij begeleid door een ensemble onder leiding van violist en arrangeur Satyakam Mohkamsing. Namen die in de Indiase muziek scene hun strepen al hebben verdiend. Ook zij zijn geïnspireerd geraakt door het levenswerk van Mohammed Rafi.

De show wordt gepresenteerd door de veelzijdige, Tanja Jadnanansing.
Een avond om intens te genieten van de instrumenten, de arrangementen en de stemmen. Geniet van de melodie, terwijl u luistert naar de poëtische woorden.
Vvk tickets: € 12,50
Tickets aan de kassa: € 15,-
Inloop: 15:30 uur
Aanvang: 16:00 uur

Posted on Wednesday, November 28th, 2012 and is filed under Cultuur. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “‘Een ode aan de grootste zanger van Bollywood’”

  1. Anand November 28th, 2012, 8:48 pm

    Te gek! Daar ben ik zeker bij. Rafi is mijn alltime favourite!

  2. Harold December 1st, 2012, 10:09 am

    Veel succes en hoop dat het druk bezocht wordt want we mogen Hem niet vergeten.

Leave a Reply