a Toneelschrijfster Kamla Sukul geeft roman uit | Hindustani

Toneelschrijfster Kamla Sukul geeft roman uit

‘Waar de lotus bloeit’ is de titel van de roman van toneelschrijfster Kamla Sukul. De bekende auteur schreef het verhaal van een vrouw die geboren is in Guyana en trouwde in Suriname. Haar leven gaat niet over rozen. Integendeel, ze heeft het juist heel zwaar. Mishandelingen, ongeluk, alles valt haar ten deel. Dit boek gaat over hoe een afhankelijke vrouw onafhankelijk werd en hoe ze zich door het leven slaat, maar uiteindelijk toch aan het kortste eind trekt.

Stichting Ouderen Aan Het Woord geeft het boek uit. Voorzitter Rosemary Samadhan: “Dit verhaal moet worden verteld. Het gaat over een vrouw, zoals vele Hindostaanse vrouwen. Kamla Sukul laat die stem horen in haar roman. Stichting Ouderen Aan Het Woord geeft talenten, jong en oud, een kans om hun creativiteit te presenteren.”

‘Waar de lotus bloeit’ is niet het enige boek dat Sukul heeft geschreven. Ze schreef ook gedichten die in ‘A gift of words’ zijn gebundeld. Haar poëzie is in dat boek in het Nederlands en Engels. Sukul schrijft graag in het Engels, de taal die ze in Guyana sprak. Daarnaast spreekt ze Hindi en Nederlands.

Sukul is in Nederland bekend geworden als schrijfster, regisseuse en producente van nathaks (Surinaams-Hindostaans volkstoneel) en radiomaakster in Suriname en Nederland. Tientallen toneelstukken heeft ze in de Randstad opgevoerd in wisselende samenstelling. Ze woont al jaren in Den Haag.

De Stichting Ouderen Aan Het Woord heeft eerder nog een boek uitgebracht. Toen de stichting in 2005 vijf jaar bestond, bracht Samadhan het boek ‘Haagse generaties. Een waaier van culturen’ uit. Ze vroeg daarvoor de Surinaams-Hindostaanse journalist Perdiep Ramesar (toen werkzaam bij de Haagsche Courant en het AD, nu bij het landelijke dagblad Trouw) om tien Haagse families van tien verschillende etniciteiten te interviewen over hun leven in Den Haag. In het boek, dat ook bij de stichting verkrijgbaar is, vertellen per familie minstens drie generaties over wat hun band met de Hofstad zo bijzonder maakt, met alle pieken en dalen die ze hebben gekend.

Voor meer informatie kunt u mailen en/of bellen naar Rosemary Samadhan op info@woonconsultancy.nl en 06-50852387.

Posted on Monday, September 10th, 2012 and is filed under Cultuur. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply