a Boek over zelfmoord: ‘Azijn in mijn aderen’ | Hindustani

Boek over zelfmoord: ‘Azijn in mijn aderen’

Een op de vijf Hindoestaanse meiden in Den Haag doet een geslaagde of mislukte poging tot zelfmoord. De Indiase Bollywood films verheerlijken in sommige gevallen deze suïcide. “Gelet op de grote populariteit van deze films onder de Hindoestaanse groep, is dit van een niet te onderschatten invloed”.

Dit zegt schrijfster Orchida Bachnoe, over haar boek ‘Azijn in mijn aderen’, dat het thema zelfmoord behandeld. Op zondagmiddag 13 mei vindt in Haarlem de presentatie plaats van Azijn in mijn aderen, het literaire debuut van Orchida Bachnoe, dat zij heeft opgedragen aan Anil Ramdas.

De jonge actrice Warsha Jiawan leest een monoloog uit het boek. De tieners Anjani en Teela ontsnappen aan de druk van de dag (uithuwelijking, abortus, incest) en raken verzeild in Bollywood waar niet alles rozengeur en maneschijn blijkt. Het boek is in streetwise tempo en met humor geschreven en leest als een satirische meidenroman, maar heeft niettemin een serieuze aanleiding, namelijk zelfmoord onder (Surinaamse) Hindoestanen, zowel in Suriname als in Nederland.

De Antilliaanse dichter Walter Palm opent het programma en leest een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht. Op het grote scherm van het MCH zullen kenmerkende scènes getoond worden uit Bollywoodfilms, ingeleid door Orchida Bachnoe. Peter de Rijk interviewt de schrijfster en leidt het gesprek met de zaal. De bekende Hindoestaanse singer-songwriter Raj Mohan verzorgt een gastoptreden. De presentatie begint om 15.00 en is tot 17.00. De zaal gaat om 14.30 open.

Mondiaal Literair Extra
Locatie: Mondiaal Centrum Haarlem
Lange Herenvest 122 2011 BX Haarlem
Toegang is gratis, maar wel graag reserveren via 023 – 542 3540 (MCH) of info@mondiaalcentrumhaarlem.nl

Posted on Thursday, May 10th, 2012 and is filed under Geloof. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Boek over zelfmoord: ‘Azijn in mijn aderen’”

 1. sera June 11th, 2012, 8:50 am

  een uit de vijf uit de familie van de schrijfster:

  je adjie
  je nanie
  je moeder
  je zus
  de zus van je zus

 2. Mike August 28th, 2012, 10:36 pm

  Een speciale polikliniek die het Flevoziekenhuis in 2010 voor Hindoestanen heeft geopend, is een groot succes. Dat zegt cardioloog Aukje van der Spank.

  In een jaar tijd zijn rond 200 Hindoestaanse patiënten met hart- en vaatklachten behandeld. Het Almeerse ziekenhuis richt zich op deze groep, omdat Hindoestanen meer dan gemiddeld last hebben van hart- en vaatziekten.

  Ten opzichte van andere bevolkingsgroepen is het risico op overlijden zelfs 2 tot 3 keer hoger. Dat komt doordat Hindoestanen nauwere bloedvaten hebben die bij een ongezonde levensstijl snel dichtslibben.

 3. sera September 4th, 2012, 11:22 am

  heeft nix met hindoestanen te maken maar met de leefwijze

Leave a Reply