a Cultuur beïnvloedt voedingsgewoonten | Hindustani

Cultuur beïnvloedt voedingsgewoonten

Meer dan de helft van de volwassen van niet-westerse allochtonen in Nederland kampt met overgewicht. Met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. De noodzaak om eetgewoonten te veranderen is dus groot. Dat wordt echter bemoeilijkt door de invloed van culturele, sociale, economische en omgevingsfactoren. Zo stelt Mary Nicolaou, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Nicolaou deed onderzoek onder Surinaamse Hindoestanen en Creolen, Turken en Marokkanen in Amsterdam. Haar proefschrift ‘Diet and Overweight Perception: An explorative study among Turkish, Moroccan and Surinamese migrants living in the Netherlands’ gaat over eetgewoonten en de beleving van overgewicht. Met haar studie hoopt ze een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van effectieve gezondheidsbevorderende programma’s zoals voorlichtingscampagnes.

Ontbijten
De grootste problemen blijken zich voor te doen bij het ontbijt. Mensen van Surinaamse en Turkse afkomst ontbijten over het algemeen minder goed dan autochtonen. Zij slaan deze maaltijd over of nuttigen te weinig vezels. Nicolaou: “Ze eten wanneer ze honger hebben. Sommige Turken zeggen: wij eten laat op de avond en als je dan begint met ontbijt, eet je de hele dag door.” Dat is jammer, want het ontbijt is belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Bij mensen die niet ontbijten, komt de stofwisseling op een lager pitje te staan en wordt voedsel sneller opgeslagen als vet.

Posted on Sunday, February 15th, 2009 and is filed under Cultuur. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply