a Cultuur & cinema in Den Haag: de Hindoestaanse avond | Hindustani

Cultuur & cinema in Den Haag: de Hindoestaanse avond

Op dinsdag 17 februari a.s. vindt in Filmhuis Den Haag de eerste aflevering plaats van een nieuwe serie van vier maandelijkse film- en gespreksavonden. Opmerkelijke gasten én het publiek pogen een bescheiden begin te maken met het vaststellen van een ‘Wereldfilmcanon’. Op de eerste avond staat de Hindoestaanse cultuur centraal.

Presentator Rocky Tuhuteru modereert het eerste deel van de avond. Drie gastsprekers met wortels in de Hindoestaanse cultuur promoten dan hun keuzefilm: Chan Choenni – onderzoeker en politicoloog bij de directie Kennis en Verkenningen van het ministerie van VROM -, Amar Soekhlal – voorzitter van het Hindoestaanse Film- en Muziekfestival in Den Haag – en Sharmila Badloe, adviseur bij MiraMedia, programmamaker en cultureel antropoloog gaan u overtuigen waarom u hun geselecteerde film gezien moet hebben om de grondwaarden van de Hindoestaanse cultuur te begrijpen. Na de pleidooien én discussies die hier uit voortvloeien, vraagt Rocky Tuhuteru de zaal een stem uit te brengen op één van de drie films die – na een pauze met hapjes en een drankje – in zijn geheel wordt vertoond.

Van een klassieke speelfilm tot een kersverse documentaire; de selectie van de gastsprekers is zeer aansprekend en divers. Geen filmblik op de Hindoestaanse cultuur zonder de vertegenwoordiging van het ongekend populaire Bollywood-genre.

Chan Choenni steekt een pleidooi af voor de moeder van alle Bollywoodfilms: Mother India(1957). Dit invloedrijke epos, waarin de straatarme arbeidersvrouw en moeder Radha symbool staat voor de kracht, eer en onafhankelijkheid van het hele Indiase volk, wordt wel de Gone with the wind van India genoemd.

Amar Soekhlal kiest voor een meer recente Indiase kaskraker: Kabhi Khushi Kabhie Gham (Sometimes Happiness, Sometimes Sadness) uit 2001. In deze door Karan Johar geregisseerde film breekt de geadopteerde zoon van een rijke industrieel met de traditionele Indiase familiewaarden door te trouwen met een meisje uit de middenklasse en zich in Londen te vestigen.

Sharmila Badloe maakt het publiek warm voor de documentaire Bollywood Blues (2008), waarin het dilemma van de in Den Haag wonende Monique wordt belicht. De 24-jarige doctorandus van Hindoestaans-Surinaamse afkomst wil het liefst uitvliegen om haar dromen te kunnen najagen, maar aan de andere kant wil zij haar traditionele ouders – die Monique onder hun vleugels houden tot zij getrouwd het huis zal verlaten – niet kwetsen of teleurstellen. Regisseur van Bollywood Blues, Rishi Chamman en de hoofdrolspeler zijn aanwezig bij de presentatie.

Wordt die laatste documentaire niet geselecteerd, dan kunt u alsnog de film zien in het Filmhuis op zondag 22 februari 2009 om 13.00 uur. Ook bij deze vertoning zijn de regisseur en hoofdrolspeler aanwezig voor een nagesprek met het publiek.

Na de Hindoestaanse avond volgen in de ‘Cultuur & Cinema’-serie een Turkse (17 maart), een Marokkaanse (21 april) en een Hollandse avond (19 mei). De eerste gastsprekers zijn onder voorbehoud bekend. Zo werken aan de Turkse avond in ieder geval journaliste en schrijfster Hülya Cigdem en cabaretière, schrijfster en actrice Funda Müjde mee. Schrijver Abdelkader Benali zal als een van de drie gasten zijn grote liefde voor film tonen op de Marokkaanse avond.

Aanvang programma Zaal 7: 19.30 uur, aanvang film in Zaal 6: 21.30 uur Prijs: € 9,50 inclusief een drankje en hapjes (€ 4,75 euro met Ooievaarspas, CJP of Studentenpas) Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191

Posted on Tuesday, January 13th, 2009 and is filed under Cultuur. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply