a Een avond poëzie met Shrinivási en vrienden | Hindustani

Een avond poëzie met Shrinivási en vrienden

Het Sarnamihuis presenteert met trots de bijeenkomst ‘Een avond poëzie met Shrinivási en vrienden’. Met medewerking van dichter Shrinivási, zanger en dichter Raj Mohan, letterkundige en Shrinivási-kenner Geert Koefoed en muzikant Lourens van Haaften. De bijeenkomst vind plaats op donderdag 22 januari, om 20.00 uur in het Sarnamihuis, Brouwersgracht 2 (Den Haag).

De 82-jarige Shrinivasi wordt wel de ‘dichter van de ontmoeting’ genoemd, omdat hij in zijn werk culturen en mensen samenbrengt. De als Martinus Haridat Lutchman geboren onderwijzer verdiepte zich al jong in zijn Indiase roots. Hij was de eerste dichter die schreef in het Sarnami, de moedertaal van de Hindustanen in Suriname en Nederland. Hij publiceerde ook enkele gedichten in het Hindi, maar het merendeel van zijn werk is in het Nederlands. Zijn eerste gedichten verschenen in 1952 onder de naam Fernando, maar later koos hij voor de Hindi-naam voor ‘bewoner van Suriname’: Shrinivási. De dichter bezingt in zijn gedichten de multiculturele inwoners, het klimaat en de natuur van zijn vaderland. Sinds zijn debuut Pratiksha (1968) publiceerde Shrinivási diverse poëziebundels en verhalen die opvallen door hun kwaliteit en muzikale en metaforische taalgebruik. Ook werkte hij mee aan diverse bloemlezingen van de Surinaamse literatuur waaronder Diversity is power (2007). Geert Koefoed maakte in 1984 een grote bloemlezing uit het werk van Shrinivasi: Een weinig van het andere.

Shrinivási is in Nederland in verband met een optreden tijdens het internationaal literatuurfestival Winternachten in Den Haag (15-17 januari, www.winternachten.nl)

Programma
20.00-20.10: Voordracht gedichten door Shrinivási
20.10-20.30: Inleiding door Geert Koefoed over het werk van Shrinivási
20.30-20.45: Zang gedichten Shrinivási door Raj Mohan onder begeleiding van gitarist Lourens van Haaften
Pauze
21.00-21.10: Voordracht en zang gedichten Srinivási door Raj Mohan/Lourens van Haaften
21.10-21.30: Interview Shrinivási
21.30-21.50: Publieksvragen
21.50-22.00: Voordracht gedichten door Shrinivási

Posted on Monday, January 12th, 2009 and is filed under Cultuur. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply